Bloggbehov!

2011-10-16 @ 11:02:56

Trots att jag har Lea (den andra volontaren pa barnhemmet) marker jag att mitt behov av den har bloggen ar betydligt storre an nar jag var pa Island till exempel. Nar man reser sjalv har man sa sjukt mycket tid att reflektera over saker, och det ar sa mycket att ta in utan att man har nagon att dela det med. Trodde inte att jag skulle gora sa har frekventa uppdateringar pa bloggen, men vi far val se hur lange det haller i sig. Tack i alla fall for alla kommentarer och keep them coming!

For att besvara era fragor forst,
- Sangen ar sjukt obekvam. Madrassen ar seriost inte mer an 3 cm tjock och jag maste vanda mig om typ en gang i halvtimmen for att de kroppsdelar man ligger pa har somnat eller gor ont.
- Det ar varmt men vi har en bra flakt precis ovanfor vara sangar sa sa lange det inte ar stromavbrott sa ar det behaglig temperatur nar man ska sova.
- Amanda: Jag kan verkligen se Estha och vad nu den andra tvillingen hette, framfor mig har. Lea kopte boken igar nar vi var i Mangalore men jag vet inte om det verkligen ar OK for mig att lasa den en FJARDE gang??
- Lea ar snall
- Jag har hort talas om burkinies men annu inte sett nagon. Det ar alltsa en mix av en burka och en bikini for er som inte forstod det :)

Mamma och Liv: Ni far jattejattagarna skicka saker. Jag tror ni vet battre vad barn gillar, det ar ju erat expert omrade. Men det far ju vara nagonting som inte ar for stort och tungt, nagot som manga barn kan leka med, nagot som inte ar for komplicerat och garna nagot som gor att de kan lara sig nagra ord engelska (men inte for svart). Jag ska fundera lite mer, men de har snart spelar sonder memorykorten jag tog med och bockerna ser ut att vara lasta i tre generationer trots att de knappt haft dem i en vecka.

Adressen ar:

De Mercide Orphanage
C/O: St. Joseph Convent
Panir, Deralakatte P.O.
DK. 575018 Karnataka
INDIA



Barnhemmet drivs alltsa av St. Josephs Convent och dar bor just nu omkring 45-50 barn. Vissa av barnen ar foraldralosa men de flesta har foraldrar som ar fattiga, missbrukare eller har nagra andra problem som gor att de inte kan ta hand om barnen. Pengar samlas in fran har och var och barnen far mat, husrum och skolgang. De flesta ar mellan 6-12 ar, med undantag fran ett par barn som ar lite yngre.

Den har forsta veckan som jag varit har har barnen haft ledig fran skolan, men imorgon borjar det som vanligt igen. Da vacknar vi 05.30 (vilket vi aven gjort forra veckan) och barnen klar sig och borstar tanderna. Sedan har vi 10-15 min exercise innan det ar dags for massa i kyrkan som ligger nagra minuter bort. 06.30-07.00 ar det massa och efter det har barnen sin "duty", exempelvis att stada toaletterna, sopa och skura alla golv. 08.00 ar det frukost innan laxlasning tar vid fram till ca 08.45 da de springer ivag till skolan. Nar barnen har gatt tvattar jag och Lea de sma barnens klader och efter det ar vi lediga fram till 16.00 nar barnen kommer hem igen. Pa eftermiddagen ar det ett liknande program med laxlasning, duty, prayer osv. Inte sa mycket tid for lek och skoj alltsa. Det ska bli spannande att se hur veckan blir!

Jag har gatt i kyrkan sex dagar av sju denna vecka och kanner mig lite som en hypocrit nar jag sitter dar och forsoker harma efter alla de andra nar de gor korstecken och det ena och det andra. En av systrarna fragade mig om jag var krister och jag svarade undvikande att jag var det fast protestant och inte katolik. Hon sa ocksa att det var helt frivilligt att folja med till kyrkan och att de inte tvingade nagon, men jag har anda kanslan av att de kommer tycka mer om mig om jag gar till kyrkan. Man kommer hit och har blivit tillsagt sjuttioelva ganger att open-mindedness ar det allra viktigaste for oss som volontarer, vilket saklart ar sant, men man ska nog inte rakna med att alla de olika stallen de placerar ut oss pa utstralar samma oppenhet. Men om jag bara ar oppen nog kanske jag lyckas bli religios innan de har tre manaderna ar over.

Jag vill verkligen inte komma med ett endasta lilla klagomal, speciellt inte efter bara en vecka, men jag kan inte lata bli att tycka det ar lite synd att jag hamnat pa ett superkristet stalle nar jag helst skulle vilja lara mig en massa om hinduismen (80 % av Indiens befolkning ar hinduer). 

I  fredags plockade jag och Lea fram vattenfarg och papper som hon hade haft med sin nar hon kom. Med hjalp av syster som tolk bad vi barnen att rita vad de onskade av livet efter 10 ar. ALLA barnen malade antingen ett kors eller en kyrka utover det som sjalva uppgiften var. Det var ocksa intressat att se att jag var den enda som malade ett hus, en liten familj, ett par hastar etc medan alla barnen malade vad de ville arbeta med, doctor, teacher, father, sister, police och busdriver. Alla sadana yrken som de ar bekanta med. Jag undrar vad som hander med barnen nar de gatt ut lagstadiet, vad jag vet bor det ingen som ar aldra an 12 ar pa barnhemmet. Maste kommer ihag att fraga syster om vad de gor med barnen nar de blivit for gamla for att bo kvar. Vad hander sen? Jag kan inte tro att en universitetsutbildning kommer bli en verklighet for sa manga av dem..

Jag har sa mycket mer att beratta for er om barnhemmet, men jag kanske maste stanna har for denna gang.



Forutom alla tankar kring barnen och barnhemmet har jag och Lea tankt en del pa vara lediga helger och borjat gora lite planer for dem. Nasta helg ska vi aka tillbaka till Kundapura och fa hjalp dar med att boka allt. Som det ser ut nu ar planen denna:

22-23 okt - aker till Kundapura for att boka och fixa allt, samt traffar de volontarer som ar kvar dar.
29-30 okt - stannar vi kvar i Mangalore, eventuellt en liten trip till stranden eller sa.
5-6 nov- aker vi till Cissi i Sulya som ligger typ 8-10 mil harifran.
12-13 nov - stannar vi hemma eller gor nagon kortare utflykt.
19-20 nov - aker vi till en Nationalpark i sodra Karnataka dar man kan aka pa safari och se en massa coola djur.
26-27 nov - hemma, eller kort utflykt.
3-4 dec - aker vi till Mysore
10-11 dec - hemma eller kort utflykt.
17-18 dec - aker vi till Hassan som ar en liten stad och daromkring ligger flera stora Tempel (Belur och Halebid)
24-25 dec - firar vi jul med barnen
29 dec - 2 jan - semester och nyar i Goa
2 - 6 jan semester i Gokarna (da aker Lea tillbaka och jag ar on my own)
6-7 jan - en trip till Hampi som en gammal religios stad med massa coola tempel
7-9 jan - avslutar jag dar jag borjade, i Kundapura.

Har en kansla av att den har tiden kommer susa forbi, precis som den gjorde hela sommaren och borjan pa hosten.

Igar var vi inne i stan i Mangalore och jag kopte tyg till min forsta sari och lamnade in hos en tailor, ska bli kul att prova sen.

Nu ska jag sluta skriva. Puss pa er!

Kommentarer

Postat av: Helena

Ojoj det där var en hel del text :P Intressant! Nu försöker jag komma på alla ursäkter som finns för att slippa plugga, tex läsa bloggar, måla naglarna, köpa nåt gott pluggodis...

Det verkar som du har fullt upp iaf och månaderna kommer nog flyga iväg. De har de gjort för mig! Förstår att du ville lära mer om hinduismen men du kommer säkert träffa andra indier och ska besöka massa tempel och sånt så du kommer nog lära dig massa ändå! Kramar

Postat av: Andrea

Låter otroligt spännande! Ska bli kul att höra mer om vad du har för dig!

Postat av: Anna-Karin

Hej min vän!



Nu har jag haft lite tid över för att läsa din blogg.

Oj oj oj vad du får uppleva. Det ska bli spännande att följa dig här.



Kan tro att du får mycket funderingar i huvudet.



I går kom Nero och han mår bra och gillar att äta. Har varit tvungen att ransonera maten lite. Igår var han med ute på tur med nio hästar och två hundar och idag blev det ingen ridtur men väl en promenad.



Må så gott och var rädd om dig och barnen!

Kram

Postat av: Christine Dyrsting

Hej Astrid



Så tager jeg den på dansk denne gang!



Det er virkelig spændende at læse om dine oplevelser på børnehjemmet! Jeg er først lige gået i gang og får så mange flash backs fra jeg selv var der, fx den kun tre cm tykke madras ;)

Da vi var på børnehjemmet i foråret var der ca. 80 børn..



Jeg havde også selv troet, at jeg skulle til Indien og møde en masse hinduer, men startede ud på samme katolske børnehjem og derefter hos en baptistisk familie - men det er nu også spændende at se, hvordan Indien også kan se ud, bortset fra det åbenlyse hinduistiske aspekt!



Du har sikkert (ud fra egen erfaring) slet ikke tid til at læse dette, men nu skriver jeg alligevel, da jeg her på det sidste tænker på børnene rigtig ofte.



Jeg glæder mig til at læse videre, hilsen Christine


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback