Vad är klokskap?

2011-05-08 @ 20:12:50

När det inte går något bra på TV en söndag när man är trött och soffsugen kan man alltid lita på Kunskapskanalen.
Kändes lite som ett sammanträffande att råkade slå på just när det sändes ett program om kunskap. De diskuterade precis det som jag skrev om i det förra inlägget. Att forskning inte når ut till allmänheten och att stor del av det som skrivs bara försvinner i mängden. De sa att allmänhetens förtroende för forskning har sjunkit radikalt de senaste åren och att det kan möjligtigtvis bero på brist i kommunikationen mellan den akademiska världen och den "riktiga" världen. Till viss del beror detta på att ny forskning och de reslutat man kommit fram till inte finns tillgängliga på internet, förutom på sajter och forum där bara akademikerna har tillgång till.

De pratade även om olika typer av kunskap och hur dessa olika former tillsammans skulle kunna rymmas i begreppet "klokskap".

- vetenskaplig kunskap (teorier, litteratur, fakta)
- praktisk kunskap (övning, erfarenhet, handlings kunskap)
- praktisk klokhet (man följer sitt eget omdöme)

Klokskap är alltså att ha kunskap om teorier och fakta kring ett område, att ha praktisk erfarenhet och skicklighet där man har goda kunskaper för hur man ska handla, och även praktisk klokhet där man har en förmåga att bemöta de oväntade situationerna, bedöma dem och handla efter eget omdöme.

Utöver det var det intressanta diskussioner om socialisationsprocesser, skola, främlingsfientliget, vi - dom grupper, kategorisering och annat. Ett perfekt program för en uttråkad beteendevetar-student alltså!


Nero är helt utslagen idag, hade jag inte vetat bättre hade jag trott att det var han och inte jag som svirat runt på Malmös gator fram till halv fem i morse. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback