Sol och sommar!

2011-06-30 @ 21:55:17

Sommaren är kort och ofta lite regnigare och kallare än man önskar. Jag lyckades få det allra bästa semesterväder på min enda lediga vecka i Sverige. UNDERBART!! Det är lätt att man glömmer bort att de här varma, soliga, avslappnande dagarna är precis var man längtat efter sedan i september. Glöm inte bort att njuta av dem och ta vara på dem!!

Midsommar var idyllisk, mysigt och rolig. Vi var ett stort gäng som firade i en stuga vid en sjö i de småländska skogarna. Efter midsommar fortsatte jag stuglivet hos min syrra och hennes familj. Vi solade, badade, hängde i hängmattan och åt god mat. Nero fick stanna kvar och leva lantlivet medan jag återvände till Lund.




 

Idag däremot har varit den stora fixardagen. Jag har ringt och ordnat med fakturor inför höstens resa, skrivit den där brevet till brorsan, skrivit ut flygbiljetter, inhandlat ett mega reseapotek, vaccinerat mig, köpt största delen av de praktiska attiraljer jag behövder på min Iniden resa. Eftersom jag bara har sex dagar i Sverige mellan Island och Indien, och dessutom inte har tillgång till min lägenhet får jag dubbelpacka innan jag sticker. Det är fortfarande tre veckor kvar innan det är dags, men jag är redo!

Att leva som man lär.

2011-06-20 @ 15:33:33

Jag förespråkar verkligen en livsstil där man försöker leva i nuet och ta vara på stunden. Jag vill gärna att varje dag ska vara värt någonting. Jag hatar att sova bort en hel dag, eller att titta på TV i fem timmar i sträck, för att alla de timmarna blir till ett stort ingenting. Jag ser gärna framåt mot det som ska komma, men jag har verkligen blivit bättre på att stanna kvar i "just nu" och leva för dagen. Om jag är nöjd med tillvaron så är den värd något, vad den än är jag sysslar med.

Men jag kan säga att jag totalt tappat greppet om mig själv.

Jag räknar varje dag och varja timme tills jag får sätta mig på planet hem till mitt älskade Island. Vårteminen är över och framför mig är några skitveckor av jobb fram till att jag ska ut på äventyr, från 23 juli till den 10 januari. Jag längtar nästan till väckarklockan ringer 05.00 då jag ska upp och jobba bara för att då har ännu en dag börjat och så är den snart förbi. Varje lunchrast drar jag till med ett tyst jubel över att halva jobbdagen har gått och jag är ett litet steg närmare resedagen. Skit i nuet och spola fram tiden 33 dagar!!

Det är inte alltid lätt att leva som man lär.

Livets logik.

2011-06-16 @ 20:56:44

Det bästa med att cykla i uppförsbacke när man ska någonstans är att det alltid är nedför på vägen hem!

Blivande beteendevetare funderar..

2011-06-14 @ 17:43:04

På väg hem från jobbet idag cyklade jag genom universitetsområdet. Det var rätt öde, och det kändes som en evighet sedan jag hade min sista redovisning trots att det knappt gått två veckor. Vårterminen var både den bästa och den sämsta sedan jag började plugga på universitetet. Den sämsta för att jag faktiskt känt mig ganska skoltrött, och den bästa för att de varit de bästa och mest givande kurser jag haft.

De första tre terminerna på programmet har känts lite spretiga, lite luddiga och svåra att greppa. Jag har lärt mig ganska lite av väldigt mycket kan man säga. Den här sista terminen däremot har intresserat mig på ett helt annat sätt och den har gett mig inblickar i vad det är jag möjligtvis vill hålla på med senare. Ingen verkar veta vad en beteendevetare gör, våra lärare vet inte, programansvariga vet inte, blivande arbetsgivare vet inte, och då gäller det väl att man själv vet vad man sysslar med?

Min förhoppning är att jag ska få arbeta med hälsa. Tidigare trodde jag att jag ville arbeta med ohälsa, och det vill jag också, fast på ett helt annat sätt än jag kanske tänkt mig. Det verkar tycker jag, som att kunskap och intresse för förebyggande arbete och hälsofrämjande arbete har fått ett uppsving. Jag hoppas och tror att det framöver kommer skapas fler arbetsmöjligheter inom detta område. Om inte annat får jag efter att jag tagit min master se till att det görs! (Det gäller ju att vara optimistisk)

Som tidigare nämnt införskaffade jag mig några böcker som stod på min läslista och jag rekommenderar verkligen Nisse Simonsons bok Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Den tar upp rätt mycket tänkvärda grejer. Exempelvis diskuterar han kring hur man hanterar personer som sjukskrivits pga stressrelaterade och utmattningssymptom. Ofta ordineras den sjukskrivna vila, medan Nisse hävdar att han under alla år som läkare aldrig stött på en enda sjukdom som blir bättre av vila, utom möjligtvis schitzofreni. Det finns säkerligen undantag för detta påstående, men värt att fundera på i alla fall.

Han återkommer även flera gånger till att vi ofta glömmer bort var vi kommer ifrån. Att vår hjärna är utvecklad under flera miljoner år när vi levde på savannen och att trots de totalt skilda livförhållanden vi lever under nu, ser hjärnan i stort sätt likadan ut. Han förklarar hur detta kan skapa problem för oss i vårt supermoderna, stillasittande och stressande samhälle.

Läs den!

Jobbrapport!

2011-06-08 @ 19:44:41

Tro det eller ej, men det har faktiskt sin charm att gå upp klockan fem. På hundpromenaden möter man inte en människa. Fåglarna kvittrar och det känns lite härligt att ha hela världen för sig själv. Den andra fördelen med att börja jobba så tidigt är att man kommer hem tidigt medan solen fortfarande skiner och dagen är ung.

Får se om jag känner likadant imorgon när det ska spöregna när jag går min morgonpromenad och när jag cykar till jobbet.

Trots att jag börjat jobba har jag lite av den där sommarlovskänslan kvar. Jag kommer hem klockan tre, och har absolut ingenting jag måste göra. Idag tog jag med en filt och en bok (M. Seligman - Verklig lycka) ner till Höje ån, och låg där och slappade ett tag medan Nero badade. Igår hamnade jag på middag hos Amanda.

Jag har alltså ännu inga större klagomål att avlägga! Förutom att jag är rätt säker på att jag ärvt en dålig rygg av min söta mamma. Den känns redan rätt oroväckande, och då har jag bara avverkat två jobbdagar. Men jag kanske bara behöver vänja mig!

Sommarlov!

2011-06-06 @ 21:45:29

Sommarlovet började i onsdag. I torsdags var det strandhäng, i fredags den stora slappardagen, Lisebergsbesök och utgång i Göteborg på lördagen, lite stadsvandring, glass och hemfärd igår, födelsedagsbrunch, bad, solning, matlagning och fotbollsträning idag. Underbart är kort sägs det och i mitt fall är det inget tvekan om saken. Sommarlovet är över lika fort som det började, men härliga dagar har det varit!

05.00 ringer klockan och framför mig har jag sju veckors jobb som städerska, eller lokalvårdare som det så fint heter. Tur för mig att jag både är en morgon - och rutinmänniska, förhoppningsvis bidrar det till att de här veckorna blir uthärdliga. Island och Indien väntar, man kan säga att det hjälper.

8 timmars sömn + 8 timmars hårt arbete + 8 timmars fritid och socialt umgänge. Då mår man som bäst! Dags att hoppa i säng alltså, om jag ska få mina timmar.