Projekt generationsmöten
2011-04-19 @ 14:27:39
Den här våren har skolmässigt präglats av projekt. I min Hälsa och Välbefinnande kurs (15 hp -halvfart) tar projektet en mer personlig form där vi ska utveckla våra karaktärsstyrkor och se hur det kan förändra oss eller vårt välbefinnande.
I grundkursen i socialt arbete som jag läser på distans vid socialhögskolan i Lund (15 hp -halvfart) består sista delkursen av ett valfritt projektarbete, antingen i form av en uppsats eller som en fältstudie. Jag har tillsammans med en vän börjat fundera på vad vi ska göra. Våra tankar just nu är att göra någon form av undersökning på hur social arbetare i skolan (dvs. kuratorer) ser på psykisk ohälsa respektiva psykisk hälsa. Vi vill se om psykisk hälsa överhuvudtaget uppmärksammas eller om man enbart har fokus på det som verkar avvikande och går ifrån det "normala". Våra resultat tänkte vi sedan jämföra mot vad litteraturen och forskningen har för syn och åsikter om psykisk ohälsa respektiva psykisk hälsa.
Det tredje projektet som också är det största ingår i kursen Projektledning för beteendevetare (15 hp -halvfart). Vår projektgrupp består av mig själv och fyra duktiga och ambitiösa tjejer (bättre projektgrupp får man leta efter). Vårt syfte är att lyfta fram lite tankar kring hur vi möts (eller snarare inte möts) över generationsgränser, och dessutom försöka väcka ett intresse för att främja intregrering mellan de två grupperna "gammal" och "ung". Ni kan få ta del av ett första utkast till inledningen av vår projektrapport.
"Tar vi verkligen vara på “vår enda naturligt ökande resurs” (Freedman, 1999)?
Istället för att se på seniorer som en grupp människor i behov av stöd och hjälp, vill vi lyfta fram de positiva följder som skulle kunna komma utav fler möten mellan gammal och ung. Samhället förändras och umgänge över generationsgränser blir mer sällsynta. Forskningen har visat att många unga känner en ökad hemlöshet, beslutsångesten växer och behovet av bekräftelse blir allt större. I ömsesidiga möten mellan gammal och ung tror vi man kan skapa en känsla av sammanhang och kontinuitet. Att lära sig att se saker ur flera perspektiv och att få möjligheten att utbyta erfarenheter tror vi dessutom kan resultera i främjade av identitetsskapande, trygghet och vänskap.
För att lyfta fram våra idéer om möten mellan generationer, förmedla lite av den forskning som finns kring ämnet, samt berätta om de möjligheter som finns i Lund att möta människor från en annan generation annordnar vi en Inspirationskväll på Wickmanska, kulturhus för unga i Lund. Inspirationskvällen sker i samarbete med Lunds kommuns volontärverksamhet, Röda Korset - Lundakretsen, Lunds Universitet och projektet Generationsbryggan (ett projekt inom Lunds Kommun för Hållbar utveckling)."