Höst i Norberg

2011-09-29 @ 21:18:31



Jag gör mig redo för sol och värme!


Genom att frossa i kantareller och njuta av den vackra hösten hemma i Norberg.




Mamma och pappas fina torp



Hundarna Nero, Turbo och Mira



Det nya sovloftet på torpet



Trots att jag fortfarande är lite missnöjd över att ha lämnat mitt fantastiska hem på Island kan jag ju inte förneka att det är härligt att vara hemma i Norberg just de här dagarna när vädergudarna tycks vara på sitt allra bästa humör och färgerna i naturen är helt underbara.

Jag tror att jag i stort sett har Indienpackningen under kontroll och jag börjar bli riktigt pirrig. Det ska bli helt galet spännande att åka iväg på något sånt här. Jag kommer inte ta med min dator, men då jag blivit placerad på ett barnhem i (eller i närheten av) Mangalore som är en relativt stor stad, räknar jag med att på helgerna kunna ha tillgång till internetcaféen där jag kan uppdatera bloggen och kolla min mail.

Det är dags att öppna sina sinnen, utmana sig själv, sina fördomar och rädslor och uppleva en helt ny kultur och en annorlunda värld. Kulturchock och magsjuka - here I come!!

Avsked och hemkomst

2011-09-26 @ 22:26:40

Den 15 september kom min finaste Laerke till Island. Den 16-22 september ägnades åt att samla in får på ett område som motsvarar en procent av Islands yta. Ett 60-tal människor, runt 100 hästar och ett antal vallhundar hjälptes i 5 agar åt att samla in över 4000 får. Det är helt omöjligt att förklara vilken upplevelse det är att vara med på denna insamling och jag kommer inte ens försöka. Vädret var fantastiskt, hästarna var ännu mer fantastiska, människorna är otroliga som alltid och fjällvärlden någonting långt utöver vad man kan föreställa sig.

I samma sekund som jag klev innanför dörren i Kaldakinn efter dessa underbara dagar i fjällen slog stressen och nervositeten till, och utan nåd. De sista två dagarna på Island var jag i upplösningstillstånd. Händerna darriga som asplöv och med en stor klump i magen. Nu var Islandsvistelsen över, dags att säga hejdå till min otroliga och speciella Isländska familj, dags att tvätta och packa för att sedan komma hem och packa upp och packa om. Det känns dock alltid lika skönt att lämna en stor väska med ridkläder och annat i min och Laekes egna garderob, som en bekräftelse på att jag snart kommer åka dit igen.

När alla avsked var avklarade (jag förstår inte hur det kan vara lika jobbigt varje gång) begav vi oss till flygplatsen tillsammans, jag och Laerke. Resan hem gick så smärtfritt att man kunde knappt tro att det var sant och innan jag visste ordet av var jag hemma på Vildanden i Lund. Inte hemma hos mig själv men hemma hos Jenny och Johanna vilket inte är sämre. Johanna bakade scones och gav mig en öl och vi alla mumsade i oss isländska bananaspregjur som jag tagit med mig i vanlig ordning.

Idag har jag packat upp och packat ned. Indienpackning stod redo i mitt förråd och ersattes av tjocka tröjor och annat som jag inte kommer behöva där borta. Jag, Johanna och Nero tog en sväng på stan och jag hade nästan glömt hur fint det är i Lund, speciellt i jämförelse med Reykjavik som inte är min favoritstad. Vi gick inom sjukhuset så jag kunde lämna en skvätt blod, då det tyligen råder blodbrist i Lund. Efter det åt vi en god vegetarisk lunch på en mysig innegård och sprang en snabbis in på H&M.

Nu på kvällen hann jag med en innebandyträning. Jag påminndes snart både om hur jobbigt och hur kul det är att spela och gick därifrån genomsvättig, tomatröd i ansiktet och med ett leende på läpparna. Medan jag och Johanna tog en kvällspromenad med Nero lagade Jenny middag. Sara kom också över och förutom att Amanda och Helena saknades var det en alldeles supermysig kväll. Imorgon har jag en frukostdate med Linn innan jag beger mig norrut och efter det kan man nog säga att min snabbvisit i Lund inte kunde blivit bättre än detta.












Life is good.

Blasvader och fjallfard

2011-09-13 @ 00:35:25

Nu har det varit blasigt och kallt oavbrutet sedan i torsadags.

Vi har sysslar med diverse olika saker, byggt staket, smörjt sadlar och trans, förberett inför den stora fjallfarden, skott hastar, varit pa bondemarknad, atit goda middagar, ridit osv osv.

Det ar inte lang tid kvar för mig pa Island för denna gang, och inte manga dagar tills jag beger mig ivag pa nya aventyr. Om tre veckor befinner jag mig i Kundapura i Indien och ska pabörja mitt volontarprojekt. Jag har fatt mitt visum och jag har fatt information och upplysningar om var jag ska vara och vad jag ska göra. Jag öppnade mailet och stangde det lika fort igen för jag blev sa nervös. Sa smatt har jag vagat mig genom all info och jag tror det kommer bli otroligt spannande.

Det ar inga sma kontraster att resa fran 100% trygghet i min enkla och okomplicerade, om an nagot blasiga bonde-varld har pa Island, till ett varmt, överbefolkat Iniden och ett barnhem med 98 indiska barn pa 3 personal och dar engelskakunskapen ar minimal. Fran karnan av min comfort zone till flera kilometer utanför den pa bara en fatal dagar.


Om tre dagar kommer Lærke och sedan beger vi oss alltsa in i fjallvarlden dar omkring 4000 far ska samlas in. Det ar langa och tuffa dagar med mycket ridning och vandring som avslutas med middagar, öl, vin, sang och dans i fjallstugorna. Vadret lovar inte gott, prognosen för fredag och lördag ar vind och regn. Inget förutom ull-understall och lopapeysu duger i sadant vader. Stickigt och kliigt ska det va!

Önska mig lycka till och skicka mig varma tankar nu pa fredag-tordsdag, det kommer bli kallt, sa det kommer att behövas. :)

Blabarsplockning och lamm-markning

2011-09-02 @ 15:47:25

Dagarna flyger förbi och jag försöker att fa tiden att stanna upp. Jag blir helt stressad nar jag tanker pa min indienresa, nasta termin i skolan, boende och vad jag ska göra i höst. Aterigen ar det en prövning att leva i nuet, fast tvartom fran i början av sommaren. Da kunde jag inte vanta pa att tiden skulle ga, jag raknade dagarna och timmarna och bara vantade pa att fa aka. Jag paminner mig sjalv flera ganger om dagen att inte slösa bort tiden har med att tanka pa att det snart ar öve utan njuta av att vara har.

Det ar fullt program har och jag ar dalig pa att blogga. I mandags akte vi till vastra Island, jag har aldrig varit dar förut. Vi plockade litervis med blabar och förutom det var det kul att komma ivag och se lite nytt. Det var tokvackert överallt och vi hade tur med vadret.

Vi kom hem i onsdags och agnade eftermiddagen at hastarna. I gar gick hela dagen at faren istallet. Vi red omkring hela Maggas agor och samlade in alla far. Vi tog in dem i farhuset och vagde lammen för att valja ut de som ska skickas pa slakt pa söndag. Idag har vi kastrerat tre sma baggar och flyttar far hit och dit och nu pa eftermiddagen ska jag till Selfoss och handla.

Imorgon ska vi prova nagot som heter Sweat. Det ar en slags bastuliknande grej dar man sitter i ett talt. I taltet laggar man in stenar som ar uppvarmda i eld sa att det blir supervarmt. Sen sitter man dar och svettas i flera timmar som jag förstatt. Det börjar klockan sex pa kvallen med nagonslags ceremoni omkring det hela och avslutas med mat nar man har svettats fardigt. Det ar inte slut förran midnatt. Blir spannande att se om vi lyckas köra hem fran Reykjavik efter denna kvall. Tydligen ar detta nagot som harstammar fran Indianerna men som man sett spar av har pa Island ocksa. Jag far uppdatera er battre om detta nar jag provat det.