Skabbepidemi och FSL get-together

2011-11-18 @ 10:56:38

Forra veckan markte vi att nagra av barnen hade konstiga sar och liksom varfyllda blasor som vagrade att laka. Efter tre dagar med desinficering och sartvatt blev det inte battre och vi sa at syster att hon maste ta dem till sjukhuset. Da kom det fram att det var skabb. Vi borjade undersoka de andra barnen och insag att i princip ALLA har det, bara mer eller mindre. Vissa har variga sar och blasor medan andra ha prickar i huden och vissa dar hela huden pa hela kroppen ar helt knottrig och skrynklig. Pa tre dagar har det spridit sig som pesten och blivit varre och varre. I mandags tog vi 15 barn till det homeopatiska sjukhuset som ligger i narheten (for att dar far de gratis medicin). Och i tisdags kom lakarna till oss och tittade pa 23 barnBarnen fick en slags olja som de ska smorja in sig med efter att de badet och nagra sma piller med jag har noll tro pa att det kommer hjalpa. Jag och Lea (opassande nog) stack onsdagskvall i vag till Kundapura for volontar get-together som var nu tors-fre. Ikvall aker vi vidare till Mysore och kommer tillbaka till barnhemmet pa sondagkvall och jag vagar inte ens tanka pa hur barnen kommer se ut da.

Vad ska vi gora?!! Pa mandag ska vi i alla fall till sjukhuset med Lea som har nagra sma utslag som troligtvis ar skabb, men jag forstar inte hur vi ska lyckas hjalpa barnen att bli av med detta? Koka alla klader? Madrasserna? Hur ska vi lyckas bada och skrubba alla och smorja in overallt med kram, och vilken kram funkar? Hjalp mig!

Pust, att i framtiden bli mamma kommer kannas som en pice of cake efter detta, att bara oroa sig for ett barn, och inte 47!
























Bortsett fran skabben har vi alltsa haft tva underbara dagar pa Turtle Bay Resort utanfor Kundapura, med vacker strand, sol och bad. Och nu ska vi pa sight-seeing i Mysore. Jag far beratta mer om alllt det har naste vecka. 

Utover det kan jag meddela att det fortsatter komma in pengar pa mitt konto och vi har kopt skor till de 10 barn som inte hade nagra. 10 par for 150 kr totalt. Vart! Vi har aven kopt lite skabb-salvor, men inte i narheten av tillrackligt. Vi far se igen vad vi gor pa mandag, men det ar inte omojligt att lite av era pengar nu kommer fa ga till operation skabbrensning. Lossen kanns helt plotsligt harmlosa och oviktiga. 
 
 
Sko-shopping. Barnen halsar och tackar!

Ta reda pa allt ni kan om skabb och skriv till mig, snalla!

Kommentarer

Postat av: Anna-Karin

Det här hittade jag på vårdguiden:



Behandling av skabb

Skabb försvinner inte av sig själv. Utan behandling finns det risk för att klådan och kliandet kan framkalla eksem som döljer skabbgångarna.



Läkemedel

Om du vet att du har skabb, eller om läkare har konstaterat det, är behandlingen enkel och effektiv. Den består av en receptfri salva som man smörjer in över hela kroppen utom huvudet. På spädbarn måste man också smörja in huvudet. Följ instruktionerna på förpackningen noga.



Ofta räcker det med en insmörjning. Efter behandlingen dröjer det en eller flera veckor innan det slutar klia. Hydrokortisonkräm kan lindra klådan. Barn bör inte vara på dagis eller i skolan förrän dagen efter det att behandlingen är avslutad.



I underlivet och även hos barn kan man ibland se kliande knottror som sitter i längre tid efter skabbehandling. Detta är en form av allergisk reaktion och behandlas med kortisonkräm.



Det är viktigt att alla personer som bor tillsammans med och har nära hudkontakt med den som har skabb behandlas samtidigt. Annars riskerar man att skabbkvalstret överlever och kommer igen. Övriga i hushållet bör undersökas om de har symtom.



Skabb - rekommenderade läkemedel

Kortison

Krämerna nedan skall användas tillsammans med skabbdödande salva som finns receptfritt på Apoteket.



Hydrokortison CCS (Uniderm)

Hydrokortison CCS används för att behandla akuta och kroniska eksem. Det minskar inflammation och stillar klåda. Läkemedlet är milt verkande



Kanske kan du gå till ett apotek och fråga...



Kramis

Postat av: Magnus

Hej! Den skabb epidemi som råder i Stockholm, övriga Sverige och även Danmark går ofta inte att behandla med de gamla läkemedel som ordineras av de få läkare som ger en riktig diagnos efter som skabben utvecklat resistens. Det som fungerar är MSM, organisk svavelförening 15%-20% i minst 5 dagar, går att köpa på hälsokost och löstes i vanlig hudkräm. Även vanligt svavel ska gå att köpa på Apotek och är det man rekommenderas för behandling av spädbarn alltså också det minst giftiga. Blåsor uppstår de första 14 dagarna är ofta det ända som är synligt. Gångar är mindre vanlig men hudavlagringar är ett klart täcken, muskel och ledvärk, Stafylokocker (staphylococcus aureus, gula stafylokocker) och ett nedsatt allmäntillstånd är andra signaler. Inkubationstiden för en infektion är ca 30 dagar innan kroppen får en allergisk reaktion, gäller vid första smittotillfället men annars går det mycket snabbare. Inte alla som får klåda särskilt inte om man brukar nikotin eller andra läkemedel (där den egentliga orsaken kan vara själva skabb smittan). Tack


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback