Morgunstund gefur gull í mund.

2011-05-31 @ 07:16:47

Ja, det heter alltså samma sak på Isländska.

En morgonpromenad runt dammarna kl 06.00 i LINNE!! Idag kommer det bli varmt och härligt :)
Självklart har jag min första hela skoldag på evigheter, nu är det dags för redovisning av temaarbete. sedan ska jag ut och njuta i solen innan det är dags för klippning och sedan terminens sista innebandyträning.

I sommar fortsätter träningen med fotboll och fasktiskt också lite innebandy så helt slut är det inte, fast då blir det bara en gång i veckan. Blir kul med lite fotboll, se om kunskaperna sitter kvar från att jag spelade när jag var typ tio, haha!

Om en vecka börjar jag första dagen på mitt 7 veckor långa sommarjobb. Jag hoppas tiden susar förbi så jag får åka till Island snart. Jag har inte varit borta från Island under så här lång tid sedan 2007, inte konstigt man blir lite halvt knäpp här hemma!

Hemmafrun i farten.

2011-05-26 @ 16:33:26

Igår lämnade jag in det sista arbetet för terminen. Dessutom packade jag ryggsäcken full med x-antal böcker som skulle tillbaka till biblioteket, eller som skulle säljas. Jag var bokstavligt talat flera kilo lättare när det var gjort. Det enda negativa var att rastlösheten slog till direkt, vad ska jag nu hitta på?

Dagen idag har ägnats åt storstädning och storhandling. Min kyl måste fått en smärre chock när jag kom hem med flera välfyllda kassar, den har ekat rätt bra de senaste veckorna. Jag slog även till på lite bakning inför fredagsmiddagen och lördagspicknicken. Annanaspaj och hallonpaj, mums!!




Nu när all kurslitteratur är återlämnad är det dags att hugga in på de böcker som legat och väntat!
Inspirerad av min kurs i positiv psykologi står följande böcker på läslistan:

- Vad optimister vet, och du kan lära dig. Nicolas Jaquemont
- Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Nisse Simonson
- Lyckans verktyg. Sonja Lyubomirsky
- Verklig lycka, en grundbok i positiv psykologi. Martin Seligman

Utöver det en bok om Indien:
- Elefanten som började dansa. Av Per J Andersson och Håkan Elofsson.



Om det är någon av böckerna som visar sig vara extra läsvärd så återkommer jag med detta : )

Sommarlovs-känningar!

2011-05-24 @ 11:30:27

7 effektiva och långa pluggdagar senare......

- Inlämning projektrapport Generationsmöten - check!
- Inlämning uppsats i socialt arbete, om skolkuratorers yrkesroll och syn på psykisk ohälsa/hälsa - check!
- Inlämning persolig reflektion över kursen Projektledning för beteendevetare - check!

Imorgon får jag feedback på min uppsats Människans bästa vän - En litteraturstudie över hur djurunderstödda interventioner kan verka för att främja individers bälbefinnande och hälsa. Jag räknar med att ha den klar och inlämnad imorgon eftermiddag.

Efter det väntar den stora städdagen och storhandling inför helgens finbesök. Sedan en långhelg med utflykt och picknick i pappas ära och i familjens sällskap.

Nästa vecka avslutas terminen med redovisningar, seminaruim och opponeringar och kl 17.00 på onsdag är termin 4 (och termin 5 som jag gjort paralellt) på mitt kandidatprogram avkladad. Därefter väntar 7 långa pluggfria månader fullspäckade med äventyr.

Återigen. Life is good.






Skickar några värmande tankar till mina stackars ask-dränkta vänner på Vulkanön.

 

Roadtrip, reunions och festligheter

2011-05-16 @ 21:14:42

Efter en fullspäckad långhelg (Detta är tredje dagen som jag tror är söndag) i Uppsala, Norberg och Fagersta är jag tillbaka i Lund. Nöjd, trött och jävligt stressad!

Om två veckor börjar mitt fem dagar långa sommarlov och innan dess ska jag

  • lämna in projektrapporten för projekt Generationsmöten (som tack vara min bästa projektgrupp nästan är klar)
  • skriva en uppsats/reflektion över mitt lärande under projektlednings-kursen.
  • skriva en uppsats som baseras på en enkätundersökning som handlar om skolkuratorers syn på psykisk hälsa och psykisk ohälsa.
  • skriva en uppsats om animal-assisted therapy och dess påverkan på individers välmående.
Det är tur att min förmåga att vara effektiv är som bäst när jag har mycket att göra. I kväll satsar jag på tidig sänggång och imorgon kör jag gärnet och börjar plöja mig genom pluggberget. Heja mig!

Om tre veckor börjar jag jobba, sedan är det sju veckors slit och släp som städerska på ST Ericson innan jag återser mitt älskade Island. Där stannar jag två månader innan jag packar om väskan och åker till Indien. Jag har precis fått min plats bekräftad på ett projekt som heter Orphan Children Teaching i Kundapura i Sydöstra Indien.

Är inte livet underbart?

Vad är klokskap?

2011-05-08 @ 20:12:50

När det inte går något bra på TV en söndag när man är trött och soffsugen kan man alltid lita på Kunskapskanalen.
Kändes lite som ett sammanträffande att råkade slå på just när det sändes ett program om kunskap. De diskuterade precis det som jag skrev om i det förra inlägget. Att forskning inte når ut till allmänheten och att stor del av det som skrivs bara försvinner i mängden. De sa att allmänhetens förtroende för forskning har sjunkit radikalt de senaste åren och att det kan möjligtigtvis bero på brist i kommunikationen mellan den akademiska världen och den "riktiga" världen. Till viss del beror detta på att ny forskning och de reslutat man kommit fram till inte finns tillgängliga på internet, förutom på sajter och forum där bara akademikerna har tillgång till.

De pratade även om olika typer av kunskap och hur dessa olika former tillsammans skulle kunna rymmas i begreppet "klokskap".

- vetenskaplig kunskap (teorier, litteratur, fakta)
- praktisk kunskap (övning, erfarenhet, handlings kunskap)
- praktisk klokhet (man följer sitt eget omdöme)

Klokskap är alltså att ha kunskap om teorier och fakta kring ett område, att ha praktisk erfarenhet och skicklighet där man har goda kunskaper för hur man ska handla, och även praktisk klokhet där man har en förmåga att bemöta de oväntade situationerna, bedöma dem och handla efter eget omdöme.

Utöver det var det intressanta diskussioner om socialisationsprocesser, skola, främlingsfientliget, vi - dom grupper, kategorisering och annat. Ett perfekt program för en uttråkad beteendevetar-student alltså!


Nero är helt utslagen idag, hade jag inte vetat bättre hade jag trott att det var han och inte jag som svirat runt på Malmös gator fram till halv fem i morse. 

Falsterbo

2011-05-07 @ 15:29:10

Har haft en skön utflykt i solens sken till Falsterbo. Tog en lång promenad längs stranden och avslutade med fika i en sanddyna. Nero var nog lyckligast i världen, han älskar havet. Nu ska jag sola på balkongen innan jag beger mig till Limhamn för en grillkväll med brudarna.

Life is good.

Disputation

2011-05-06 @ 15:53:30

Tänk så sjukt mycket som skrivs egentligen, och som ingen läser och sedan glöms det bort i det tysta?
Hur många avhandlingar finns det inte som ingen känner till? Det är flera års slit för en forskare!! Det finns säkerligen en nytta med det med, vissa forskare går ju vidare och skriver kurslitteratur till oss studenter och om ingen forskning gjordes och skrevs ned skulle vi så klart inte veta så mycket om någonting. Men ändå? Sjukt många människor sitter dag in och dag ut och arbetar med detta och det är bara en bråkdel som får uppmärksamhet.

Jag var på en disputation för första gången idag. En kvinna som haft en par föreläsningar med oss i kursen Hälsa och Välbefinnande under våren som forskat om äldre, sjukdom, sjukdomsupplevelse, coping och hur det är relaterat till livvstillfredställelse och hälsa. Det var kul att se hur det gick till, och lite annorluna att se att hon fick sitta där och ta emot kommentarer, kritik, åsikter och försvara sitt arbete när det i vanliga fall är hon som är i "överläge" och man sväljer med hull och hår det hon föreläser för oss.

Den akademiska världen alltså - där kritiskt tänkande är det viktigaste av allt. (Eller?)

Inspirationskväll!

2011-05-05 @ 09:22:52

I kväll är det dags för Inspirationskväll á la projekt Generationsmöten.

Körschemat för kvällen är följande:

  • Presentation av oss som projektgrupp, av projektet med syften och mål, och av kursen Projektledning för beteendevetare.
  • Magnus Karlsson, universitetslektor för avdelningen sociologi, kommer och berättar om varför vi bör mötas över generationerna och varför det är viktigt att vi intresserar oss för varandra.
  • Generationsbryggan, ett projekt inom Lunds kommun berättar om deras lyckade projekt där de skapat möten mellan förskolebarn och seniorer
  • Röda Korset Lundakretsen pratar om deras besöksverksamhet och vilka möjligheter det finns för att engagera sig.
  • Lunds kommuns volontärförmedling berättar om sin verksamhet
Utöver det har vi förhoppningar på besök av sydsvenskans reporter Alf, Tove Klette - Lunds kommuns kommunalråd med samordningsansvar för förkola, skola, vård och omsorg, vår handledare Annika och en bunt intresserade ungdomar och studenter.

Vi hoppas på att det ska bli en lyckad kväll, och det ska bli rätt skönt när det är över nu när vi planerat inför detta sedan terminsstart i januari!

Född med ett leende på läpparna?

2011-05-01 @ 20:27:53

Föddes jag verkligen med ett leende på läpparna som min mamma säger? Ja, det är kanske möjligt!

Föds man lycklig eller olycklig? Har alla människor samma förutsättningar för att bli lyckliga?
Beror vår lycka på de omständigheter och händelser vi råkar ut för under livet?
I jämförelse med hur mycket forskning som har bedrivits i syfte att förstå vad som gör en människa olycklig finns det extremt lite forskning med fokus på att förstår vad det är som gör att vi mår bra.

Sonja Lyubomirsky är en forskare i Californien som ändå lagt lite krut på att ta reda på hur det egentligen ligger till.
Det hon kommit fram till i sina undersökningar är att lyckan har tre komponenter:
1. En genetisk "set-point"
2. Lycko-relevanta omständigheter
3. Lycko-relevanta aktiviteter och praxis








Det känns ju hoppfullt att Sonja kom fram till att hela 40% av ens lycka kan man medvetet förändra och påverka.
Hon har skrivit en bok som heter Lyckans verktyg, som jag ska sätta tänderna i sommar.